Krachtstroom aanleggen Amsterdam

Bent u van plan binnenkort van gas over te stappen op inductie koken? Heeft u uzelf getrakteerd op een jacuzzi of sauna? Of wellicht begint u een bedrijf waarin u gebruik maakt van zwaardere machines? Dan moet de installatie van uw woning of bedrijfspand vermoedelijk aangepast worden. Over het algemeen wordt hierbij dan gesproken over krachtstroom aanleggen, maar in woonhuizen gaat het vaak om een 3-fasenaansluiting.

Weet u niet wat u nodig heeft, of weet u het niet zeker? Wij komen u graag adviseren. Bel 020 - 213 60 00 of neem contact met ons op via het contactformulier. Hieronder proberen wij kort het verschil tussen krachtstoom en 3-fasen uit te leggen.

Krachtstroom of 3-fasenaansluiting aanleggen?

Krachtstroom is iets wat kan volgen op een 3-fasenaansluiting, maar niet iets wat altijd nodig is. Zo wordt er bij een inductie kookplaat of bubbelbad al snel gezegd dat u krachtstroom nodig heeft, terwijl het dan eigenlijk gaat om een 3-fasenaansluiting. Heeft u een bedrijf waarin zware industriële machines draaien? Dan heeft u naast een 3-fasenaansluiting ook krachtstroom nodig.

3-fasenaansluiting in plaats van krachtstroom

Een 3-fasenaansluiting is een aansluiting van 3 maal 25 ampère (of hoger) in uw groepenkast. Dit betekent dat er 3 maal 230 volt binnenkomt, terwijl dit normaal 1 maal 230 volt is. U heeft deze aansluiting nodig voor apparatuur met een hogere energiebehoefte. U kunt hierbij denken aan een infraroodsauna op zolder, koken op inductie of een bubbelbad in uw nieuwe badkamer. Deze apparaten zullen een 1-fasenaansluiting overbelasten, maar met een 3-fasenaansluiting gebeurt dit niet gezien u het apparaat aansluit op verschillende fasen.

Het gevolg hiervan is wel dat u een specifiek type stopcontact moet aanleggen, namelijk een perilex systeem welke geschikt is voor een perilex stekker. Een perilex stekker zorgt ervoor dat de stroom verdeeld wordt. Het is belangrijk dat u dit door een erkende elektricien zoals F.S.I. Elektro laat doen, zodat de garantie van de aangeschafte apparatuur niet vervalt.

Om gebruik te maken van een 3-fasenaansluiting in uw woning of bedrijfspand heeft u naast een elektricien ook uw netbeheerder nodig. Bij de netbeheerder doet u de aanvraag om de capaciteit van uw aansluiting te verhogen. Belangrijk is wel dat de hoofdschakelaar in uw groepenkast hiervoor geschikt is. Wanneer dit niet zo is kunnen wij een 3-fasen hoofdschakelaar voor u plaatsen. Vervolgens kan de capaciteit verhoogd worden, indien nodig kunnen wij de perilex stopcontacten aanleggen, perilex stekkers aan uw apparatuur maken en deze voor u aansluiten.

Krachtstroom: aantal fasen berekenen

Wilt u zeker weten of u een 3-fasenaansluiting nodig heeft? Dan hebben wij hier een simpel rekensommetje voor. Kijk naar het vermogen van het apparaat dat u wilt aansluiten (het aantal Watt) en deel dit door het aantal volt van een groep, ofwel 230. Zo komt u op het aantal Ampère uit dat u nodig bent. Een standaard groep is over het algemeen 16 Ampère.

Is het antwoord van uw rekensom hoger dan 16 Ampère maar lager dan 50 Ampère, dan kunt u af met een 2-fasenaansluiting. Ligt het antwoord hoger dan 50 Ampère, dan heeft u een 3-fasenaansluiting nodig. Een 2-fasen aansluiting wordt gemaakt door 2 losse fasen te koppelen door middel van een automaat. Wij kunnen dit binnen uw bestaande groepenkast makkelijk realiseren door gebruik te maken van uw bestaande groepen of door uw groepenkast uit te breiden met een zogenoemde kookgroep.

Voorbeeld: U heeft een kookplaat gekocht met een vermogen van 6600 Watt, dan heeft u een 2-fasenaansluiting nodig. 6600W / 230V = 28,7A

Naast een 3-fasenaansluiting krachtstroom aanleggen

Werkt u met zware industriële machines? Dan moet u naast een 3-fasenaansluiting ook krachtstroom aanleggen. Krachtstroom is nodig voor apparaten die, naast meer elektriciteit verbruiken, om meer spanning vragen. Normale huishoudelijke apparatuur werkt op 230 volt, maar voor zware machines is dit te laag. Met krachtstroom wordt een spanning van 400 volt gecreëerd. Om deze spanning te realiseren is het nodig dat uw groepenkast aangepast wordt. Wij kunnen dit voor u in orde maken.

Contact voor krachtstroom aanleggen Amsterdam

We hebben geprobeerd krachtstroom en een 3-fasenaansluiting zo makkelijk mogelijk uit te leggen, maar we begrijpen het als u hier niet veel wijzer van wordt. Gelukkig zijn wij op ieder moment van de dag bereikbaar om u bij te staan. Ook kunnen wij bij u thuis langskomen om uw persoonlijke situatie te bekijken. Wij voorzien u dan van het juiste advies en kunnen indien gewenst een 3-fasenaansluiting en/of krachtstroom aanleggen in Amsterdam. Bel direct voor het maken van een afspraak naar 020 - 213 60 00 of vul ons contactformulier in. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.